Неочаквано, поразително и дори ужасяващо. Може би в даден момент сте

...
Неочаквано, поразително и дори ужасяващо. Може би в даден момент сте
Коментари Харесай

Как да разпознаем паник-атаката и какво я отключва

Неочаквано, поразително и даже ужасяващо. Може би в даден миг сте се чудили за какво имате паник офанзиви. Това ненадейно чувство, че се задъхвате, че сърцето ви бие и страхът обгръща всяка част на мозъка и тялото ви, е нещо доста неприятно. Всичко е отвън вашия надзор. И в случай че има един аспект, който генерира още повече боязън, това е повтарянето на тези чувства, написа pirinsko.com.

Първата паник офанзива в никакъв случай не се не помни. Можем да кажем, че това е едно от най-неприятните чувства, които някой може да изпита. Нека обаче подчертаем в какво се състои симптоматиката.
-->
Физически признаци

* замаяност

* трептене

* сърцетуптене

* болежка в гърдите

* чувство за задушаване

* гадене, смутен корем

изтръпване на тялото

* настинка и изпотяване по едно и също време

Емоционални и когнитивни признаци

* прекален и несъизмерим боязън

* деперсонализация (откъсване от себе си)

* чувството, че човек „ полудява “

* дереализация (усещане, че всичко, което ни заобикаля, не е реално)

Ако в миналото сте се чудили за какво получавате паник офанзива, би трябвало да разберете, че повода не е във фактори като уязвимост или прочувствена непросветеност. Не се самонаказвайте и не се обвинявайте за това. Всички можем да го преживеем. Нека да разгледаме аргументите, заради които може да страдате от паник офанзиви:

1. Биологични и генетични аргументи

Въпреки че е допустимо всеки от нас да изпита припадък на суматоха в даден миг, някои хора претърпяват това постоянно. Причината за това биха били генетични фактори.  Пристъпите на суматоха са приблизително по-чести при жените и тази генетична специфичност покачва риска от появяването им.

2. Функционални промени в церебралната амигала

Ако се чудите за какво имате тези офанзиви, повода би била във вашата мозъчна амигдала. Този нервозен център за прочувствена обработка може да има някои особености, които усилват риска от това да страдате в по-голяма степен от паник офанзиви.

Амигдалата, центърът на мрежите за обработка на страха, би била обвързвана както с паническите офанзиви, по този начин и с тяхната хронична версия: паническо разстройство.

Това, което предизвиква казуса, е да се слагаме в непрекъснато положение на „ тревога “. Тази свръхвъзбуда капсулира чувството за непрекъснат боязън и че нещо доста неприятно ще се случи.

3. Хроничен стрес или нескончаем напън

Въпреки че стресът е натурален механизъм, който ни разрешава да се надигнем пред характерни провокации и закани, от време на време той е отвън нашия надзор. Когато стресовите обстановки и напрежението се проточат и условията надвишават нашите психически запаси, се появяват офанзиви.

Организмът и мозъкът демонстрират в тези обстановки доста високо равнище на кортизол, норепинефрин и адреналин. Всичкото това насъбрано напрежение " експлодира " в един миг. По същия метод знаем, че има хора с по-ниска резистентност на стрес, а това ускорява появяването на офанзиви.

4. Когато страхът надвие

Въпросните офанзиви пораждат независимо или са съпътстващи от други разстройства като тревога или контузия. Животът ни слага в сложни условия, с които не постоянно знаем по какъв начин да се оправим и които са съпроводени от непрекъснато възприятие на боязън. Да забележим някои образци:

* справяне със загуба

* болен обичан човек

* справяне с психологическа травма 

* загуба на работа и финансови проблеми

* уплахи

* интензивни промени в живота, като да вземем за пример разлъка

5. Други аргументи, заради които имате паник офанзиви

Този факт може да притегли вниманието ни, само че науката предизвестява за подобен фактор от десетилетия: тютюнът усилва риска от страдалчество от пристъпи на суматоха.

От друга страна, не може да се пренебрегне фактът, че потреблението на избрани психоактивни субстанции постоянно води до тези прекарвания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР